465
15
hallo
388
480
hallo
70
453
hallo
342
432
hallo
129
360
hallo
380
297
hallo
40
270
hallo
426
240
hallo
530
160
hallo
60
180
hallo
390
75
hallo
200
115
hallo
100
50
hallo
Nieuws News
Follow SLeM on Twitter
bestelformulier
1/8

15 september 2016

 

Billedbladets dækning af åbningen

10 september 2016

Korte impressie van de eerste dag Overmooi in Hoorn

 

31 augustus

Letsdance geopend

In Blåvand Denemarken heeft SLeM voor het Wadden Tide Festival LETSDANCE gerealiseerd. De dynamische installatie van 99 dubbel bollen is op 31 augustus geopend door Princes Marie. Wadden Tide is tot 2 oktober te zien.

20 januari 2016

Filmvertoning Lichtlijn Semslinie

 

 

Gisteren werd de korte film van Andras Hamelberg vertoond aan alle actieve deelnemers van de Lichtlijn in het Streekmuseum in Stadskanaal. Veel lof en gezellige boel na afloop. 

20 juni 2015

Wadden-Zwaaien kaart krijgt gestalte

Op de Noordsvaarder is de kaart voor het Wadden-Zwaaien aanstaande zondag klaar. Elke meter correspondeert met 1 kilometer in het echt.
Let op gewijzigde aanvangstijd: 17.30u.

16 juni 2015

BlijeVis onthuld bij Groninger Museum


Speciaal voor de Fish Passage-conferentie, die van 22 t/m 24 juni in Cultuurcentrum De Oosterpoort Groningen wordt gehouden, is de BlijeVis van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand afgereisd naar Groningen. De BlijeVis staat bij de Afsluitdijk als symbool voor vrije migratie van trekvissen tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer. Het kunstwerk van landschapsarchitect Bruno Doedens krijgt tijdelijk een opvallende plek in de Zuiderhaven bij het Groninger Museum. Hier verwelkomt ze ruim 500 wetenschappers en topexperts die naar Groningen afreizen voor de vijfde Fish Passage-conferentie die voor het eerst in Europa wordt gehouden.

14 juni 2015

Eerste oefening Wadden-Zwaaien

Als afsluiting van de boekpresentatie wordt een eerste oefening gedaan voor het Wadden-Zwaaien op zondag 21 juni, waarbij we met heel veel mensen de kaart van het gehele waddengebied ‘tekenen’ op het strand.

14 juni 2015

Het eerste exemplaar van het nieuwe SLeM-boek wordt aangeboden aan Joop Mulder - artistiek directeur van Oerol. Zeven van de dertien SLeM-projecten in het nieuwe boek zijn in de afgelopen tien jaar gerealiseerd op Oerol - Terschelling.

13 juni 2015

Vloerkaart van het gehele waddengebied

Voor de tentoonstelling Sense of Place in het witte kerkje op het Groene Strand maakte SLeM een grote vloerkaart van 7 meter breed van het gehele waddengebied. Hierop zijn alle waddeneilanden, dus ook de Duitse en Deense, gedetailleerd te zien.

Vergeleken met de menselijke kaart op zondag 21 juni stelt het natuurlijk niks voor.

12 juni 2015

Sense of Place expo tijdens Oerol

Tijdens Oerol is er een tentoonstelling in het witte kerkje op het Groene Strand met de titel 'Sense of Place'. De SLeM-projecten Wadland en Pannenland maken onderdeel uit van deze tentoonstelling.

2 juni 2015

SLEMprojecten onderdeel van publicatie Cradle to Cradle als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling. Next Practice, Next Generation. 

Hoe zijn ideeën over duurzame gebiedsontwikkeling in de praktijk gebracht? Vijf jaar geleden werd de publicatie “Cradle to cradle (C2C) als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling” uitgegeven. Dit boek was bedoeld als een handreiking om de abstracte C2C-principes te vertalen naar concrete projecten. Waarom C2C? Omdat het zo verfrissend, energiek en innovatief is. De publicatie uit 2009 krijgt met dit tweede deel een vervolg, steunend op de talrijke ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan. Aan de hand van 11 praktijkvoorbeelden krijgen de ideeën van het eerste boek kleur. Voorbeelden zijn de renovatie van het kantoor van Alliander in Duiven, het Hembrugterrein in Zaandam, de Zandmotor en Wadland. Het proces van de publicatie kreeg ook meer kleur door de betrokkenheid van tientallen jongeren. Het eindresultaat is een boek dat laat zien wat duurzame gebieds- en vastgoedontwikkeling kan betekenen. Het geeft inzicht hoe duurzame ontwikkelingen tot stand komen: zowel de worsteling als de innovatieve resultaten en het plezier.
 
Download publicatie als eBook en open met iBooks.

Zondagochtend, 25 januari 2015

Het was een mooi jaar, 2014. En er staat een veelbelovend jaar voor de deur. Reden om met de 'innercirkel' van SLeM in het Ketelhuis bij elkaar te komen, op een lekker groot

scherm de filmregistraties van het afgelopen jaar te bekijken en, voor zover mogelijk, in vogelvlucht het nieuwe jaar door te nemen. Niet iederéén kon komen maar het was een zeer goed bezochte en geslaagde aftrap van 2015.

13 december 2014

Pannenland in Jaarboek

Het project Pannenland (Oerol 2013) is als één van de vijfentwintig projecten geselecteerd uit tweehonderd ingezonden landschapsprojecten voor het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2014.

PERSBERICHT

Kornwerderzand, 21 november 2014

Eerste BlijeVis enthousiast ontvangen


Met de onthulling van de eerste BlijeVis van kunstenaar Bruno Doedens, vierden de initiatiefnemers van de Vismigratierivier vandaag de eerste stap in de realisatie van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand. Een wereldwijde unieke doorgang voor vissen, dwars door de Afsluitdijk.  De Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart en Vereniging Vaste Vistuigen Noord zijn trots op het feit hoe binnen een ongekend korte tijd een ambitieus idee werkelijkheid lijkt te worden.

 

lees meer >

27 oktober 2014

Woodland voorbij

Afgelopen weekend heeft de Noordzee Woodland onder water gezet. Dus op de valreep toch nog een tango met de natuur. Op de valreep, want dit weekend werd Woodland afgebroken. Wederom met dank aan veel vrijwilligers.

Bekijk de foto's van Anne Mette Laursen in de galerie van Woodland.

6 oktober 2014

Interview met Bruno Doedens op Topos-online

Lees artikel

zondag 6 oktober 2014

Een special over Het Geheugenpaleis bij het NRC

Download/lees de special in pdf (4,6Mb)

maandag 15 mei 2014

Het geheugenpaleis wint Museums + Heritage Award for Excellence 2014

De tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven van het Nationaal Archief heeft gisteravond in Londen de Engelse Museums + Heritage Awards for Excellence 2014 gewonnen. De jury prees Het geheugenpaleis vanwege de innovatieve manier van tentoonstellen en het zetten van ‘een nieuwe standaard’.
Meer informatie over de Museums + Heritage Awards is te vinden op www.museumsandheritage.com/show/

Verlenging

Het winnen van de Museums + Heritage Award 2014 is mede aanleiding om Het geheugenpaleis te verlengen, tot en met 4 januari 2015. 
Bekijk Het geheugenpaleis filmpje op: http://www.youtube.com/watch?v=u2Tf0IlEVWo

Maandag 23 februari.

Tijdens de eerste volle maan, gisteren, hebben we kunnen experimenteren met de lijnen van de oogsculptuur. Grote afwezige, de maan.

Maandag 22 januari.

De start van het graven van het OOG van Ruigoord. Een grondsculptuur van 200 bij 100 meter. Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van de Culturele vrijhaven Ruigoord, in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Bij elke volle maan zullen er activiteiten plaatsvinden in het OOG.

Windnomaden in Diepenheim

Van donderdag 13 t/m zondag 23 oktober staat een selectie van 40 Windnomaden, vervaardigd door kunstenaars uit de regio, in de tuin van Landhuis het Wegdam te Markelo. De expositie is onderdeel van het Kunstmoment Diepenheim en is dagelijks te bezoeken.
Voor meer informatie over kunstmoment Diepenheim kijk op www.kunstmomentdiepenheim.nl
 
Adres Op het Wegdam:
Wegdammerweg 4 - 7475 MK - Markelo

Regen en zonneschijn

Galerie Kolff, Zoeterwoude, zondagmiddag 15 uur. Een sfeervolle opening van de tentoonstelling van kunstenaar Aad Ledeboer, één van de schilders van de Windnomaden. Dreigende luchten, zon en buien, vele galeriebezoekers die afhankelijk van de buien als een weerhuisje afwisselend binnen of buiten stonden, nat gras, intrigerende draagbare kunst van Lichel van den Ende en een dertigtal Windnomaden die onder de met veel te veel appels en peren volhangende fruitbomen uitkijken op de verstilde groene weiden van het Groene Hart. De tentoonstelling is nog tot 11 september te zien. Voor meer informatie en de openingstijden kijk op http://www.culturelesalon-nieuweuitleg.nl/

De getoonde Windnomaden zijn te bekijken in de Zoeterwoude-catalogus

31 augustus tot en met 11 september
Windnomaden in Zoeterwoude

De Windnomaden gaan weer op pad. Niets nieuws natuurlijk,maar even wennen voor de SLeMmers na succesvolle projecten in juni Zand van SLeM en in juli ZeeZien. Ditmaal reizen 31 schilderijen af naar Zoeterwoude en zullen te gast zijn bij Galerie Kolff. De Windnomaden zijn -bijna- allen afkomstig uit de regio of gerelateerd aan mensen uit de regio. Vanaf zondag 28 augustus tot en met zondag 11 september nemen ze plaats in de tuin met uitzicht op de koeien in de wei. Naast SLeM zijn er andere kunstenaars en op de eerste zondag is er een spectaculaire opening. Alle info omtrent opening, andere kunstenaars, lokatie en openingstijden vindt u op http://www.culturelesalon-nieuweuitleg.nl/

De getoonde Windnomaden zijn te bekijken in de Zoeterwoude-catalogus

Maandag 20 juni

De reacties op de vertoonstelling over de vijf SLeM-films - Dansendwoud, Jaarringen, Zomersprookjes, Opdrift, Windnomaden - in de parkeerkelder van Hotel Schylge in West Terschelling zijn lovend. Alle poëtische films bij elkaar geven een prachtig overzicht van de SLeM-Oerol-producties en een mooi beeld van het werk achter de schermen. "Je kijkt in de keuken van SLeM en ziet hoe de projecten zijn gemaakt, van het graven van de Jaarringen tot het blazen van de glazen reuzenschelpen, en ook hoeveel kunstenaars, bedrijven en oerolbezoekers aan de projecten hebben meegewerkt. Erg indrukwekkend". In een theatrale setting worden op vijf grote schermen de vijf films vertoond. Aan het publiek wordt gevraagd uit deze films, die tegelijkertijd draaien, je eigen SLeM-film samen te stellen.
 
De vertoonstelling 'Zand van SLeM' is tijdens Oerol nog te zien tot en met zaterdag 25 juni, dagelijks om 11, 16 en 21 uur in Hotel Schylge.
Tickets aan de SLeM-balie in de lobby van Hotel Schylge, 7,- euro incl. drankje.

Zaterdag 18 juni

De vertoonstelling 'Zand van SLeM' is dagelijks te bezoeken om 11, 16 en 21 uur in Hotel Schylge.
Tickets aan de SLeM-balie in de lobby van Hotel Schylge, € 7,- incl. drankje.
 
Tevens is er het speciale Schylge-SLeM-arrangement. Een heerlijk 3-gangen SLeM-menu in het Schylge restaurant 'Op West' met aansluitend de vertoonstelling 'Zand van SLeM' voor € 32,50. Te reserveren bij de receptie van het hotel. Aan tafel tussen 17.30 en 19.00 uur, vertoonstelling 'Zand van SLeM' om 21.00 uur.

Zand van SLeM
De poëtische landschappen van SLeM – 2005/2009
Vertoonstelling in Hotel Schylge – West-Terschelling

SLeM - Stichting Landschapstheater en Meer - is na vijf jaar spraakmakende 'Tijdelijke Landschappen', waaronder Jaarringen en Windnomaden, opnieuw op Terschelling neergestreken. Met de poëtische documentaires van deze projecten, die nog niet eerder op Oerol zijn vertoond, maakt SLeM voor het festival 2011 een film-installatie als 'vertoonstelling'. Hiermee worden de zandlandschappen van SLeM – Dansendwoud-2005, Jaarringen-2006, Zomersprookjes-2007, Opdrift-2008 en Windnomaden-2009, op een bijzondere wijze bij elkaar gebracht en uitvergroot. SLeM is te gast in Hotel Schylge in West-Terschelling. De enorme kelder van het hotel vormt het tijdelijke SLeM-atelier.

Hotel Schylge - Burg. Van Heusdenweg 37 – West-Terschelling (bij de Rode Bol)
Tickets bij de SLeM-balie in de hotel-lobby.
Voor de tijden van de vertoonstellingen zie de dagkrant.

2 juni 2011

Geslaagde Amsterdamse première film O van Overijssel

Met 100 mensen startte net na vijven in de grote zaal van bioscoop het Ketelhuis te Amsterdam de film O van Overijssel. De poëtische documentaire van cineast Andras Hamelberg, plm. veertig minuten, geeft een prachtig overzicht van het gehele proces van de totstandkoming van het project O van Overijssel, interviews met de enthousiaste mensen die de grote rode bol zijn tegengekomen en de betrokken partijen vanuit de provincie. Uiteraard bij SLeM premières een drankje na afloop waar druk werd nagepraat over de film, de rode bol , de provincie Overijssel en zijn fantastische bewoners. Wat zal het volgende project zijn?

De film is voor 7,- euro op dvd verkrijgbaar via het bestelformulier.

De O van Overijssel in het Ketelhuis

21 mei 2011, om 17.00 in het Ketelhuis. De Amsterdamse première van de documentaire 'O van Overijssel'.

20 april 2010
De documentaire 'O van Overijssel' bij RTV-Oost

Tweede Paasdag - maandag 25 april
13.00 uur bij RTV-Oost – 45 minuten


De O van Overijssel was een van de grote zomerfestivals van Overijssel in 2010. Een grote Rode Bol trok langzaam over de grootste cirkel binnen de grenzen van de provincie Overijssel. Onderweg werden streken en mensen met elkaar verbonden door de verhalen die de bol met zich mee nam. Die verhalen zijn vastgelegd door journalist Gert Hage en cineast Andras Hamelberg. De documentaire 'O van Overijssel' gaat op Tweede Paasdag in première bij RTV Oost.
De drie weken durende wandeltocht over 180 kilometer met de Rode Bol van vier meter staat centraal in de documentaire 'de O van Overijssel'. Het is een prachtige zoektocht naar de eigenheid van de provincie en haar regio’s. Wat maakt Overijssel zo bijzonder en wat is de rol van de bewoners als ondernemers van het landschap? Mis het niet!

18 april 2011
Terugblik op de Halve van Den Helder


Na een winterslaap streken afgelopen weekend een 65-tal Windnomaden neer in het Noord-Hollandse Den Helder. Hier vond de 2e editie plaats van de Halve van Den Helder (een halve marathon) en daarnaast de 1e editie van een wandeltocht, ook van 21 kilometers.
Onderweg kwamen de wandelaars langs en door fort Westoever, aan de buitenkant van de stad. Een plek die normaliter gesloten is voor publiek. Op deze zeer ydillische plek stonden naast de Windnomaden een aantal schelpen van project Zomersprookjes en een aantal silhouetten van het project Opdrift. Binnen in het fort werden korte filmfragmenten van de SLeM-projecten en de film Windnomaden vertoond. De route van de wandelaars, bijna 500 in getal, liep dwars door het fort. Zo konden ook zij genieten van deze films en weer buiten gekomen van de schare breed uitgewaaierde Windnomaden.
Met daarnaast de fortoppasser met allerlei wetenswaardigheden over het fort en de enorm enthousiaste organisatie van Kunst&Cultuur vlogen de beide dagen om.
De bezoekers hebben genoten, de Windnomaden ook. Blijf ze volgen, ze strijken nog vaker neer in 2011.

Tot later, tot SLeM!

Affordable Art Fair, oktober 2010, Amsterdam.

17 januari 2011
Windnomaden naar Den Helder

Op zaterdag 9 april 2011 wordt de eerste editie van de Halve van Den Helder gewandeld. Het nieuwe wandelevenement voert de deelnemers langs de verborgen schatten van Den Helder en langs een keur van kunst en cultuur.
Op zondag 10 april 2011 gaat de tweede editie van de Halve van Den Helder van start, een halve marathon. Deze route  loopt langs en door de forten van Den Helder.
Zestig a zeventig windnomaden, waaronder een groot aantal gemaakt door schilders uit de regio, zullen neerstrijken bij het fort Westoever.

Later meer...

Zie ook www.halvevandenhelder.nl

1 november 2010
Per 1 november 2010 zijn alle prijzen met 20% verlaagd!

De prijzen vindt u onder de schilderijen in de windnomadencatalogus. U kunt ook een volledige prijslijst bekijken in pdf of downloaden als zip-bestand.
Als u overweegt een Windnomade te kopen of er een optie op te nemen dan kunt u een mailbericht sturen naar info[EMAIL BESCHERMD />]@[EMAIL BESCHERMD />]slem.org of contact opnemen met
Bruno Doedens, 06-55 328 203

Meer informatie over de aanschaf van een Windnomade en de gehele Windnomadencollectie vind u onder windnomadencatalogus.

3 november 2010
Terugblik op geslaagde Affordable Art Fair

Na Terschelling, New York en Heeze was een aantal Windnomaden neergestreken in Amsterdam op de Affordable Art Fair. Meer precies, op het Westergasfabriekterrein, buiten, vlakbij het water, vlakbij restaurant en uitgaansgelegenheid Westpacific. Er was herkenning van Oerolpubliek maar ook nieuwe ooh's en aah's van mensen die ze voor de eerste keer zagen. Ook hier veel spontane en leuke reacties. Verwondering alom als er werd verteld dat er geen 30 maar 382 schilders een nomade hadden gemaakt. Ook de reacties over de artistieke kwaliteit was positief tot zeer positief. Leuk en lief was het jongetje die vertelde dat hij 300 weken zakgeld moest sparen om een windnomade te kunnen kopen.
Vier dagen Affordable Art Fair: koud vanwege het weer, warm vanwege de belangstelling, intensief vanwege de hoge aantal bezoekers, tevreden omdat we goede zaken hebben kunnen doen en vooral blij omdat we weer meer bekendheid aan de Windnomaden en aan SLeM hebben kunnen geven.

Tot later, tot SleM!

28 t/m 31 oktober 2010
Windnomaden op Affordable Art Fair (AAF)

Vanaf donderdag 28 oktober strijken een aantal Windnomaden voor enkele dagen neer op het terrein van de Westergasfabriek ter gelegenheid van de Affordable Art Fair. Tijdens de AAF presenteren galeries uit binnen- en buitenland een zeer gevarieerd aanbod van hedendaagse kunst. De kunstwerken kosten maximaal vijfduizend euro.

Meer informatie over de AAF is te vinden op
de site van de AAF

Meer informatie over de aanschaf van een Windnomade en de gehele Windnomadencollectie vind u onder Windnomadencatalogus

22 - 29 augustus
Windnomaden op Brabantse Dag

Van zondag 22 augustus tot en met zondag 29 augustus worden er 120 Windnomaden geëxposeerd in de Pastorietuin naast de Kerk in Heeze (N.Br.) ter gelegenheid van de 53e Branbantse dag. Open/download de informatieflyer (pdf - 664Kb) met meer gegevens over het Cultuurfestival waarvan de Windnomaden deel uitmaken. Op de eerste zondag, 22 augustus, zal Bruno Doedens om 12.30 uur een lezing houden over de Windnomaden en andere projecten van SLeM. Ook zal de film van de Windnomaden worden getoond. Iedreen is van harte uitgenodigd bij de lezing aanwezig te zijn en de expositie te komen bezoeken.

11 augustus - windriddersoverleg

Voorbereiding Langste Dorpsfeest op zondag 5 september.
 

Nijverdal, 7 april 2010
Burgemeesters enthousiast over
'O van Overijssel'

 
Overijsselse burgemeesters zijn heel enthousiast over de 'O van Overijssel', een van de meest opvallende 'festivals' van de provincie in 2010. Woensdagochtend 7 april waren de burgemeesters uitgenodigd door gedeputeerde Dick Buursink om als eersten te horen over het landschapskunstproject 'de O van Overijssel' - gebeurtenissen op de grootste cirkel binnen de grenzen van de provincie. Veertien gemeenten in totaal: Wijhe/Olst, Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Twenterand, Tubbergen, Almelo, Wierden, Hof van Twente, Rijssen/Holten, Deventer, Hellendoorn en Raalte. Bruno Doedens van SLeM vertelde de burgemeesters van de gemeenten waar de O doorheen of omheen loopt wat 'de O' gaat doen. "Samen met de bewoners het onmogelijke waarmaken in Overijssel en daarmee de bewoners van de provincie op een bijzondere wijze met elkaar verbinden", is wat SLeM met het project beoogt en dat wordt van harte ondersteund door de burgemeesters van alle gemeenten.

Bruno Doedens

Zaterdag 21 november 2009
Geslaagde première Windnomadenfilm

Net voor drieën liep het storm bij de trap naar de grote zaal van bioscoop het Ketelhuis te Amsterdam. Omdat er meer mensen dan plaatsen waren hebben we de film een tweede keer gedraaid. De reacties waren erg lovend. De poëtische documentaire van cineast Andras Hamelberg, plm. dertig minuten, geeft een prachtig overzicht van het gehele proces van de totstandkoming van het project Windnomaden, interviews met enkele schilders, de proefopstelling voor de cover van het boek 'Tijdelijke Landschappen' en de installatie op het wad tijdens Oerol op Terschelling. Als toegift is een korte filmimpressie van de Windnomaden in New York getoond, waarbij op de beelden vanuit de helicopter de letters NY-NL goed te zien waren met de skyline van Manhattan op de achtergrond. Onder het genot van een drankje werd er druk nagepraat over de film en de windnomaden, met als belangrijkste vraag: wat zal de volgende locatie zijn?
De film is voor 10,- euro op dvd verkrijgbaar met behulp van het bestelformulier

De Windnomaden zijn terug in Nederland

Het New Island Festival op het Governors Island in New York was een groot succes en een héle mooie ervaring. Het publiek was enthousiast en wij zijn erg tevreden met het resultaat. Was de opstelling van de Windnomaden op het wad van Terschelling bijzonder onder de invloed van wind en eb en vloed, ook de skyscrapers en de sfeer van NY waren in hun klasse niet te overtreffen! Het dagelijkse verslag met foto's kunt u zien onder het kopje 'windnomaden-journaal'. En ook de fotogalerie is aangevuld met prachtige beelden.


Wat zijn de SLeM-activiteiten voor de komende maanden?

Er zijn enkele nieuwe projecten in voorbereiding waarover wij u binnenkort graag meer zullen vertellen. Daarnaast gaat in de tweede helft van november in Amsterdam de Windnomaden-film in première. U hoort hier snel meer over. En terwijl we met enkele buitenlandse locaties nog in gesprek zijn voor een

mogelijke presentatie van de Windnomaden-installatie gaat ook de verkoop van de Windnomaden van start.


Geeft u een Windnomade-schilderij een tweede leven?

De prachtige schilderijen die tijdens Oerol 2009 op het wad van Terschelling stonden én in september 2009 de skyline van New York hebben gezien zijn een sierraad aan de wand in uw huis of kantoor of geven bijvoorbeeld een entreeruimte sfeer en kleur. Er is keus uit meer dan 300 schilderijen. Kijk voor de catalogus met foto's van elk schilderij en voor de prijslijst (onder 'windnomaden-catalogus') of stuur een mail naar info@slem.org voor de verkoop-informatiefolder.

Windnomaden naar New York,
New Island Festival,
Governors Island,
10 – 20 september 2009


De voorbereidingen zijn bijna afgerond. De SLeM-container met de windnomaden is met de andere containers op de boot onderweg naar New York. Op de website van het New Island Festival www.newislandfestival.com, georganiseerd in het kader van de 400 jaar NY-NL relatie, is alle informatie te vinden over het programma, deelnemende artiesten, tickets, hoe je er komt, enz. Het festival duurt twee maal vier dagen en begint op donderdag 10 september tot en met zondag 13 september. De tweede vier dagen beginnen op donderdag 17 september en eindigen op zondag 20 september.
De Windnomaden zullen op het grote grasveld nabij het oude fort neerstrijken (zie foto) en zijn dagelijks toegankelijk van 10.30 tot 20.00 uur (voor de Windnomaden is geen ticket nodig, voor andere voorstellingen wel).
We zullen u met nieuwsberichten op deze site op de hoogte houden van het Windnomaden - New York - avontuur.

Windnomaden op het Oerolfestival
Terschelling juni 2009


We mogen spreken van een zéér geslaagd Oerolproject. In veel dagbladen over het gehele land hebben artikelen en foto's gestaan en we hebben vele positieve reacties ontvangen. We zijn dan ook zéér tevreden met het resultaat. Zelfs windkracht 7 hebben de Windnomaden zonder schade goed doorstaan. Op de site zijn onder 'fotogalerie' prachtige foto's te zien van de windnomaden bij eb én bij vloed. Ook zijn onder 'video's' enkele filmpjes te zien. Als je googlet onder 'windnomaden' of 'wind nomaden' tref je een zee van prachtige beelden van het windnomaden-landschap. De eerste Windnomaden zijn verkocht, zie voor de foto's van alle windnomaden-schilderijen op deze site onder catalogus, ook is de prijslijst daar te downloaden.
Het SleM-boek Tijdelijke Landschappen en de Windnomaden-catalogus met alle schilderijen zijn nog steeds te bestellen via het bestelformulier op deze site, het blijven zoals we hebben gemerkt aan de reacties prachtige boeken om cadeau te geven.

Zaterdag 13 juni van 16.00 uur tot 18.00 uur, 
Noordsvaarder West Terschelling
(Op het wad bij het Groene Strand)

Opening Windnomaden van SleM
en presentatie SLeM-boek
'Tijdelijke Landschappen'


De opening/vernissage wordt opgeluisterd door enkele sprekers en de SLeM-Sand-Band. Vele kunstenaars/ schilders zullen hierbij aanwezig zijn. Tijdens het Oerol Festival zijn de Windnomaden dagelijk te bezichtigen tussen 10.00 en 20.00 uur. In september gaat de installatie naar New York, als onderdeel van het New isLand Festival ter gelegenheid van 400 NY.

Windnomaden van SLeM

Op verzoek van SLeM schilderden 382 kunstenaars/schilders, waarvan 70% professioneel werkzaam, op het thema van Oerol 'gras tussen de planken' een Windnomade. De kleurrijke schilderijen, met een maat van 76 x 135cm, staan als een grote zwerm vogels op de Noordsvaarder in West-Terschelling. Ze bewegen zacht op de wind en staan bij hoog tij met de voeten in het water. Alle
>>

>>
stijlen van de moderne schilderkunst zijn ruim vertegenwoordigd. In de speciaal voor dit project uitgegeven overzichtcatalogus staan alle windnomaden afgebeeld met een toelichting van de schilder.

Tijdelijke Landschappen van SLeM
Na 10 jaar experimenteren met het nieuwe genre Landschapstheater geeft SLeM haar eerste boek uit met een overzicht van haar projecten, inclusief DVD met korte SLeM-films. In het fotoboek komen de vijf Oerol-projecten (Dansendwoud 2005, Jaarringen 2006, Zomersprookjes 2007, Opdrift 2008 en Windnomaden 2009) prominent aan bod. In het bijgevoegde tekstboek worden in een essay door journalist Gert Hage de drijveren van SLeM blootgelegd en geeft Frits Vogels een overzicht van de 'tijdlijn van SLeM'.

De 'Windnomaden Catalogus' en het overzichtwerk 'Tijdelijke Landschappen' zijn op locatie verkrijgbaar. Tevens zijn ze te bestellen met behulp van het  bestelformulier.

1 tm 4 juni - SLeM in Wijk aan Zee (1)

Twee weken voordat SleM met de ‘windnomaden’ neerdaalt op hetTerschellings Oerol Festival worden enkele films over de voorgaande SLeM projecten vertoond op een toepasselijke plek ‘de strandbios’. Deze minibios is een echte bioscoopzaal met 12 zitplaatsen, gevestigd in een zeecontainer en staat deze zomer op het strand van Wijk aan zee, naast paviljoen de KUST, afgang Heliomare.
Als special worden vanaf 2e pinksterdag 4 avonden de SLeM films van Andras Hamelberg en Heinerich Kaegi vertoond. Vanaf 19.00 t/m 22.00 uur wordt de film elk uur herhaald.

1 juni: Dansendwoud, Slem/Oerol 2005
2 juni: jaarringen, Slem/Oerol 2006
3 juni: Zomersprookjes, Slem/Oerol 2007
4 juni: Opdrift, Slem/Oerol 2008

Bij de minibios zullen ook de verhalen en soundscapes te horen zijn, die tijdens het project ‘Zomersprookjes’ in de glazen schelpen te beluisteren waren.
Op 3 juni zal Filmmaker Andras Hamelberg aanwezig zijn.

>>

1 tm 4 juni - SLeM in Wijk aan Zee (2)

>>

Reserveren tot de dag voor de voorstelling
op 06 282 303 80.
Kaartverkoop op de dag van de voorstelling en telefonisch gereserveerde kaarten liggen op de dag van de voorstelling tot een kwartier voor aanvang klaar bij de kassa van strandpaviljoen De KUST in Wijk aan Zee (strandopgang Relweg).


UNIT1 nomadisch kunstcentrum
SLeM-Stichting Landschapstheater en Meer, www.slem.org
rondehaan@minibios.nl

22 december -  KUNSTSCHILDERS GEZOCHT

SLEM heeft voor het Oerolfestival 2009 het nieuwe project WINDNOMADEN in voorbereiding. Een kleurrijk landschap van in de wind bewegende eigenzinnige schilderijen. Voor het vervaardigen van deze schilderijen zijn wij op zoek naar kunstschilders, in binnen- en buitenland. En hiervoor vragen wij uw medewerking. Kent u kunstschilders die voor het nieuwe SLEM-project mogelijk één van de WINDNOMADEN zouden willen beschilderen en maken tot een kunstwerk? Of bent u zelf zo'n schilder? Graag ontvangen wij van u de namen en mailadressen (en indien mogelijk websiteadres en telefoonnummer) van de kunstschilders die wij kunnen benaderen. De selectie zal plaatsvinden op basis van affiniteit en kwaliteit. Wij vragen u de contactgegevens op het formulier in te vullen.
Naar Windnomaden »
Naar tipformulier »

14 oktober - terugkijk op première Opdrift-film
De silhouetten stonden eigenwijs bij de beide entrees van het Ketelhuis, langs de trap naar de hoger gelegen filmzaal en zelfs hadden enkele silhouetten zich frontaal voor de bar opgesteld. Het was prachtig weer op zaterdagmiddag 11 oktober in het Westerpark in Amsterdam. En toch 'volle bak'! Honderdzestig genodigden hebben de filmpremière OPDRIFT gezien, de nieuwe poëtische documentaire van het SLEM-project op het Oerol festival in juni 2008, gemaakt door Andras Hamelberg.
De reacties op de film waren zéér lovend, variërend van "práchtig..." tot "dit is de beste film tot nu toe..."!

Onder het kopje bestellen boek/film staat aangegeven hoe de OPDRIFT-dvd en het bijbehorende OPDRIFT-boek kan worden verkregen.

Van de 300 silhouetten hebben 225 silhouetten een nieuwe eigenaar. Mocht u interesse hebben in een silhouet, het kan nog, dan kunt u de daarvoor benodigde informatie vinden onder het kopje 'silhouettencatalogus'.  

 

Première Opdrift-film
Op zaterdag 11 oktober zal om 16.00 uur in bioscoop het Ketelhuis, in het Westerpark te Amsterdam de première van de Opdriftfilm plaatsvinden, een poëtische documentaire van het tiendaagse Opdriftproject op Oerol (Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam, www.ketelhuis.nl).
U bent van harte welkom vanaf 15.30 uur. Na de première trakteren wij u graag op een Slemborrel, de overige consumpties zijn voor eigen rekening. In de Slem-shop zijn o.a. de Opdrift-dvd van de film en het Opdriftboek te koop. Tevens kunnen degenen die afgesproken hebben hun gekochte silhouet mee naar huis te nemen dit afhalen. Tijdens de filmpremière zullen enkele silhouetten aanwezig zijn om de sfeer van het Opdriftproject op te roepen. Het is helaas niet mogelijk gebleken de gehele Opdrift-installatie in het park te plaatsen.